جلسه مشاوره شغلی کارآمد زمانی برگزار میشود که شما به عنوان دریافت کنندهی مشورت، تصویر واضحی از وضع مطلوب آن گفتوگو داشته باشید. به عبارت بهتر، همینکه بدانید خروجی مطلوبتان از جلسه مشاوره کاری چیست کمک میکند بتوانید گفتوگو را بهتر پیش ببرید و دستاورد بیشتری داشته باشید.
در ادامه، چهار هدف اصلی که برای هر جلسه مشاوره شغلی میتواند در نظر داشت را فهرست کردیم. امیدواریم که بتوانید به برگزاری هر چه بهتر گفتگوی آتیتان با مشاور شغلی کمکرسان باشد.
اول: وضع موجود را بهتر بشناسید
چه نوکارجو باشید و چه در مسیر حرفهای خود را چندگامی جلو رفته باشید، احتمالا یکی از دلایلی که شما را به سمت دریافت مشاوره شغلی رهنمون کرده، سردرگمی در وضع وجود است. به نظر ساده میرسد اما پاسخ به سوالات زیر در عمل آنقدرها هم آسان نیست:
- آیا در مسیر شغلی درستی حرکت میکنم؟
- آیا شغل فعلی مناسبترین گزینهی ممکن برای من است؟
- آیا به قدر کافی به مهارتهای لازم در شغلام مسلطام؟
- آیا سرعت پیشرفت شغلی ام مناسب است؟
ریشهی بسیاری از نارضایتیهای شغلی به پاسخهای احتمالی به سوالات فوق باز میگردد. یک مشاور شغلی مجرب میتواند با ارزیابی دقیقتر وضع وجود، در یافتن پاسخ برای مسائل کلیدی مسیر شغلیتان کمک کند.
به عنوان اولین هدف در جلسه مشاوره شغلی در پی آن باشید که درک بهتری از وضع موجود خود در مسیر حرفهایتان پیدا کنید.
دوم: نقطه ضعفهایتان را بشناسید
بیایید با هم روراست باشیم: هیچکس از شنیدن نقد و انتقاد خوشحال نمیشود! همهی ما دوست داریم که ویژگیهای مثبتمان به چشم آید و نکتهای منفی در ما پیدا نکنند. اما تلاش کنید در جلسه مشاوره شغلی بر این مساله غلبه کنید و در همان گفتگوی نخست، اگر فضای جلسه ایجاب کرد، از مشاور بخواهید که مشکلاتی که به چشمش آمده را گوشزد کند.
طبعا، بازخورد قطعی دادن در مورد نقاط ضعف و قوت به جلسات و گفتوگوهای مفصلتری نیازمند است، اما میتوانید از مشاور بخواهید که بنا به همان شناخت کم و محدود، چند نقطه ضعف که در شما شناسایی کرده را بازگو کند.
سوم: چند پیشنهاد عملیاتی بگیرید
جلسه مشاوره شغلی یک ساعت تا نهایتا دو ساعت است. پس از آن، شما میمانید و مسیر حرفهای که باید تلاش کنید که با سرعت و کیفیت بیشتری در آن به پیش بروید. برای پیشرفت «عمل» لازم است.
هرچقدر بتوانید هوشمندانهتر اقدامهای خود را بشناسید، کیفیت حرکتتان در مسیر شغلی و به تبع آن، رضایتمندیتان از خود نیز ارتقا پیدا میکند. سعی کنید در جلسه از مشاورتان بخواهید که چند پیشنهاد عملی به شما داشته باشد. این پیشنهادات میتواند خواندن یک کتاب و مقاله باشد و یا تماشای یک فیلم مستند.